1033 Budapest, Vörösvári út 93. | Telefon: +36 1 388-69-00
Erste Altofener Deutsche Nationalitätenschule
~ Alapítva 1869 ~

Márton-nap az Első Óbudaiban

November 11-én szerte az országban, s Európában is megemlékezést tartanak a IV. században élt szerény püspökről, Szent Mártonról.

Márton-nap előestéjén iskolánkban is megszerveztük hagyományos Márton-napi ünnepségünket. Az esős, borongós időjárás miatt a tornateremben fogadtuk libazsíros kenyérrel, meleg teával tanítványainkat és a szülőket. A vendéglátás után tanulóink a maguk készítette lampionokkal vonultak végig a Vörösvári úton, a hagyomány szerint a lampionok fénye jelképezi, hogy a jó cselekedet mindenkihez eljut.

Az ünnepségre napok óta készültek a gyerekek, többen részt vettek a versíró és a lampionkészítő pályázaton, újrahasznosított alapanyagokból nagyon kreatív alkotások születtek.

Az ünnepi műsort a szemközti Szentháromság Plébániatemplomban a 4.a osztály és az énekkar adta, melynek során bemutatták, hogyan lett a római katonából, Mártonból Kr. u.. 371-ben a Loire menti Tours püspöke. Mivel Márton-nap nélkülözhetetlen tartozéka lett a liba, így a gyerekek az ünnepség végén egy libakalácsot kaptak ajándékba.

Köszönet illeti a Német Nemzetiségi Önkormányzatot, hogy anyagilag támogatták rendezvényünket.

A Márton-napi rendezvényről készült kisfilm az alábbi linken látható:

https://youtu.be/IFxTdcOwWGE